Logo - Všeobecná zdravotná poisťovňa Štvorcové logo - Všeobecná zdravotná poisťovňa

Prepoistiť sa

S nami budete mať zdravie vždy po ruke. Vyplňte prihlášku a všetko ostatné nechajte na nás.

Chcem sa prepoistiť

Odber noviniek

Novinky z oblasti zdravotného poistenia, informácie o zmenách zákonov, výhodách a zľavách pre poistencov, vyplňte, prosím, registračný formulár.

Slováci si pred sviatkami robia zásoby liekov na trávenie. Preťaženému žalúdku uľaví aj prechádzka či bylinkové čaje.

Vianoce sú sviatkami pokoja, darčekov a dobrého jedla. Na to, aby aj také zostali a nestrávili sme ich s bolesťami žalúdka a čriev, stačí dodržiavať pár jednoduchých rád. V prípade miernej tráviacej nepohody pomôžu aj čaje, v prípade vážnejších ťažkostí treba vyhľadať lekára.

Najjednoduchší spôsob ako predísť problémom s trávením je striedmo sa stravovať a jedlá pripravovať v čo najzdravšej verzii. Ľudia však svoje predsavzatie zdravšie žiť, presúvajú až na začiatok ďalšieho roka. Počas minuloročných vianočných sviatkov predpísali lekári viac ako 28-tisíc balení liekov na trávenie. „Evidujeme, že ľudia si lieky na tráviace ťažkosti kupujú ešte pred sviatkami, aby sa zásobili. Ide najmä o voľnopredajné lieky,“ spresňuje manažérka komunikácie VšZP Eva Peterová. Dôvodom skoršieho nákupu sú zatvorené lekárne či dovolenky lekárov počas sviatočných dní.

Trávenie počas sviatkov dokáže najviac zaťažiť majonézový šalát s vyprážaným kaprom. K správnemu fungovaniu tráviaceho systému nepomôže, ak za týmto chodom nasleduje alkohol či koláče. „Niekedy pomôže dlhšia prechádzka na čerstvom vzduchu. Inokedy musíme siahnuť po tráviacich enzýmoch alebo bylinkových čajoch podporujúcich trávenie ako je bazalka, fenikel, mäta, čakanka či materina dúška,“ spresňuje farmaceutka a riaditeľka odboru schvaľovacích činností VšZP Ľudmila Kraus.

Väčšina problémov prejde po dodržaní miernych diétnych opatrení a troche pohybu. Ak sa ale vyskytnú silné bolesti pod pravým rebrom, zvracanie alebo teplota, odporúča sa vyhľadať odbornú pomoc. „Z lekárne by som pred sviatkami odporúčala zadovážiť si tráviace enzýmy, zásaditú minerálnu vodu alebo nápoj v prášku podporujúci trávenie. Pomôcť s tráviacimi

ťažkosťami môžu žalúdočné či švédske kvapky. Pre prípad potreby by doma nemali chýbať ani jednozložkové alebo zložené bylinné čajové zmesi podporujúce trávenie,“ radí odborníčka.

Vhodné voľnopredajné lieky, ktoré poslúžia ako prvá pomoc pri problémoch s trávením si poistenci VšZP môžu zadovážiť aj so zľavou, a to od viacerých predajcov. Všetky zľavy na lieky, výživové doplnky či vitamíny sú dostupné na stránke VšZP.