Táto webová stránka používa cookies

Cookies pomáhajú zlepšovať služby, ktoré vám poskytujeme. Prečítajte si informácie o tom, ako ich používame a ako nastavením svojho prehliadača môžete cookies prípadne odmietnuť.

Zatvoriť

Nutné cookies pomáhajú, aby bola webová stránka použiteľná tak, že umožní základné funkcie ako navigácia stránky a prístup k zabezpečeným sekciám webovej stránky. Bez týchto cookies nemôže webová stránka správne fungovať.

Meno Poskytovateľ Účel Platnosť Typ
JSESSIONID www.vszp.sk Identifikuje každú jedinečnú návštevnícku session (návštevu stránky)pomocou náhodnevygenerovaného kódu. session http
lng www.vszp.sk Určuje jazyk naposledy zobrazenej stránky. 30 dní http
_ga www.vszp.sk Štatistické údaje zbierane v anonymnej podobe, ktoré sa používajú k vytváraniu reportov o používaní našich webových stránok. 2 roky http
_gat www.vszp.sk Štatistické údaje zbierane v anonymnej podobe, ktoré sa používajú k vytváraniu reportov o používaní našich webových stránok. 10 minut http
__utmt www.vszp.sk Štatistické údaje zbierane v anonymnej podobe, ktoré sa používajú k vytváraniu reportov o používaní našich webových stránok. 10 minut http
__utma www.vszp.sk Štatistické údaje zbierane v anonymnej podobe, ktoré sa používajú k vytváraniu reportov o používaní našich webových stránok. 2 roky http
__utmb www.vszp.sk Štatistické údaje zbierane v anonymnej podobe, ktoré sa používajú k vytváraniu reportov o používaní našich webových stránok. 30 minut http
__utmc www.vszp.sk Štatistické údaje zbierane v anonymnej podobe, ktoré sa používajú k vytváraniu reportov o používaní našich webových stránok. session http
__utmz www.vszp.sk Štatistické údaje zbierane v anonymnej podobe, ktoré sa používajú k vytváraniu reportov o používaní našich webových stránok. 6 měsíců http
__utmv www.vszp.sk Štatistické údaje zbierane v anonymnej podobe, ktoré sa používajú k vytváraniu reportov o používaní našich webových stránok. session http
enableCookieCategory www.vszp.sk Ukladá informáciu aká kategória cookies je povolená. 1 rok http
cookies-gdpr-policy www.vszp.sk Ukladá informáciu o potvrdení súhlasu s používaním cookies prostredníctvom cookie lišty. 1 rok http
GPS youtube.com GPS data for mobile users 30 minut http
PREF youtube.com Unique session Id to identify the client displaying a YouTube video 10 rokov http
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com Remebers YouTube player settings and style 240 dní http
YSC youtube.com Unique session id for that visitor session http
cookies_policy www.vszp.sk Ukladá informáciu o potvrdení súhlasu s používaním cookies prostredníctvom cookie lišty. 1 rok http
inquiry www.vszp.sk Identifikuje hlasovanie v ankete. ID číslo ankety je súčasťou názvu cookie. Až do vypršania platnosti nemôže návštevník opätovne zahlasovať. 24 hodín http
click_storage www.vszp.sk Cookie nastavovaná aplikáciou Mapa kliknutí. Identifikuje docid stránky a pozície kliknutí. session http
isUnsupportedView www.vszp.sk Aplikácia identifikuje podporované prehliadače, ak skript nastaví hodnotu na true, tak sa návštevníkovi zobrazí info obrazovka pre inštaláciu validného prehliadača. session http

Štatistické cookies pomáhajú majiteľom webových stránok, aby porozumeli, ako návštevníci tieto webové stránky používajú. Umožňujú anonymne zbierať a spracovávať informácie pre štatistické analýzy.

Meno Poskytovateľ Účel Platnosť Typ
fr facebook.com Contains a unique browser and user ID, used for targeted advertising. 90 dní http
_fbp www.vszp.sk Facebook Pixel Code 70 minut http

Marketingové cookies sa používajú ako nástroj na sledovanie správania návštevníkov na webových stránkach. Zámerom týchto cookies je zobraziť reklamu, ktorá môže byť relevantná a zaujímavá pre konkrétneho používateľa, a tým hodnotnejšia pre vydavateľov a inzerentov tretích strán. Úlohou marketingových cookies je zvýšiť atraktívnosť reklamy pre návštevníkov webstránok.

Meno Poskytovateľ Účel Platnosť Typ
IDE doubleclick.net Used to make ads more attractive. 1 rok http
Akceptovať

Cookies su malé textové súbory, ktoré sa ukladajú vo vašom zariadení (počítač, mobil a pod.) pri prezeraní webovej stránky. Webové stránky ich využívajú s cieľom zvýšiť efektívnosť zážitku používateľa z návštevy webstránok.

Platná legislatíva nám umožňuje ukladať cookies vo vašom zariadení len na prevádzkovanie tejto stránky (nutné cookies). Na ukladanie ostatných cookies (markteingových, štatistických) potrebujeme váš súhlas. Táto stránka používa rôzne druhy cookies. Na našich webových stránkach sú umiestnené aj cookies tretích strán (napr. Youtube, Facebook...).

Viac o cookies

Logo - Všeobecná zdravotná poisťovňa Štvorcové logo - Všeobecná zdravotná poisťovňa

Pridajte sa k nám

S nami budete mať zdravie vždy po ruke. Vyplňte prihlášku a všetko ostatné nechajte na nás.

Chcem sa prepoistiť

Odber noviniek

Novinky z oblasti zdravotného poistenia, informácie o zmenách zákonov, výhodách a zľavách pre poistencov, vyplňte, prosím, registračný formulár.

Tanier diabetika

Ako vyzerá tanier diabetika?

Ak vám lekár oznámil, že patríte medzi diabetikov, jedna z prvých praktických myšlienok, ktoré vám skrsnú v hlave, zrejme bude: „Čo môžem a čo nemôžem jesť?“

Nejde o diétu

Vaša strava bude zohrávať hlavnú úlohu pri prevencii a zvládaní cukrovky. Byť diabetikom však neznamená byť otrokom, špeciálne stanovenej diéty. Táto diagnóza si vyžaduje systém zdravého stravovania sa, pri ktorom vyhodnocujete počet sacharidových jednotiek, ktoré máte na tanieri. Vaším hlavným cieľom by malo byť riadenie hladiny cukru v krvi. Je tiež dôležité jesť potraviny, ktoré pomáhajú predchádzať komplikáciám cukrovky, ako sú srdcové choroby.

Máte radi ryby?

Mastné ryby by vám rozhodne na tanieri nemali chýbať. Losos, sardinky, sleď, ančovičky a makrela sú skvelými zdrojmi omega-3 mastných kyselín DHA a EPA, ktoré majú veľký prínos pre zdravie srdca. Pravidelný príjem dostatočného množstva týchto tukov je obzvlášť dôležitý pre ľudí s cukrovkou, ktorí majú zvýšené riziko srdcových ochorení a mŕtvice. Kyseliny DHA a EPA chránia bunky, ktoré lemujú krvné cievy, znižujú indikátor zápalu a môžu pomôcť zlepšiť fungovanie vašich tepien.

Stabilizujte si hladinu cukru v krvi

Výskum ďalej naznačuje, že ľudia, ktorí pravidelne jedia tučné ryby, majú nižšie riziko akútnych koronárnych syndrómov, ako sú srdcové infarkty, a je menej pravdepodobné, že zomrú na srdcové choroby. Konzumácia mastných rýb môže tiež pomôcť regulovať hladinu cukru v krvi. Štúdia zahŕňajúca 68 dospelých, ktorí trpeli nadváhou alebo obezitou, zistila, že účastníci, ktorí konzumovali mastné ryby, mali po jedle výrazné zlepšenie hladín cukru v krvi než tí účastníci, ktorí konzumovali chudé ryby.

Ryby sú tiež skvelým zdrojom vysoko kvalitných bielkovín, ktoré vám pomôžu cítiť sa sýty a pomáhajú stabilizovať hladinu cukru v krvi. Prečo stále spomíname stabilnú hladinu cukru? Časté vzostupy a pády hladín cukru sú pre diabetikov veľmi nebezpečné. Ak máte cukru v krvi priveľa, nastáva poškodzovanie ciev a orgánov. Ak máte cukru v krvi primálo, môže sa stať, že upadnete do diabetickej kómy a poškodíte si mozog.

Listová zelenina každý jeden deň

Aj keď sa to môže na prvý pohľad javiť fádne, listovú zeleninu si môžete pripraviť nielen do šalátov, ale aj do polievok, smoothies alebo len tak – ako jedlú ozdobu na tanieri. Medzi najvýživnejšiu zelenú listovú zeleninu sa zaraďuje rímsky šalát, zelené listy kapusty, púpavové listy, listy horčice, ale aj rukola, špenát či klasický ľadový šalát. Je mimoriadne výživná a má nízky obsah kalórií. To však nie je to hlavné. Má veľmi nízky obsah stráviteľných sacharidov alebo sacharidov absorbovaných telom, takže výrazne neovplyvní hladinu cukru v krvi.

Veľa vitamínu C

Špenát, kel a iná listová zelenina sú dobrým zdrojom mnohých vitamínov a minerálov, vrátane vitamínu C. Predpokladá sa, že ľudia s cukrovkou majú nižšie hladiny vitamínu C ako ľudia bez cukrovky a majú teda vyššie požiadavky na vitamín C. Ten totiž pôsobí ako silný antioxidant a má tiež protizápalové vlastnosti. Zvýšený príjem potravín bohatých na vitamín C pomáha ľuďom s cukrovkou zvýšiť hladinu vitamínu C a zároveň znížiť zápal a poškodenie buniek.

Recept:

Pokiaľ uvažujete, čo si pripraviť na obed, kombinácia ryby s listovou zeleninou bude pre vás vždy tá správna voľba. Skúste náš obľúbený recept.

Štyri väčšie zemiaky ošúpeme a nakrájame na menšie kocky. Zemiaky nespôsobujú náhle zmeny v hladine krvnej glukózy a diabetici ich preto v obmedzenom množstve dobre znášajú. 500 gramov čerstvého mangoldu umyjeme, stopky oddelíme od zelených listov. Listy aj stopky nakrájame na kúsky, stopky dáme spolu so zemiakmi variť do mierne osolenej vody. Povaríme ich asi 8 - 10 minút, potom pridáme na 1 minútku spariť aj listy. Scedíme a necháme odkvapkať. Medzitým si nasekáme nadrobno dve cibule a na tenké pláty si nakrájame dva strúčiky cesnaku. Na olivovom oleji opečieme cibuľu do sklovita, primiešame cesnak a spolu chvíľku opekáme. Pridáme scedené zemiaky s mangoldom a spolu ešte pár minút miešame na panvici. Zemiaky by sa mali opiecť trošku do chrumkava. Pár minút grilujeme lososa či makrelu a skvelý obed je na svete.

Edukácia je kľúčová

Pre udržanie dobrého zdravotného stavu diabetika a oddialenie chronických komplikácií je kľúčová edukácia. Pacienti s diabetom musia dodržiavať stanovené stravovacie odporúčania a pohybovú aktivitu. Podľa odborníkov má až 70 – 80 % svojho zdravotného stavu diabetik vo svojich rukách, a to spôsobom života. Všeobecná zdravotná poisťovňa preto priniesla v spolupráci s renomovanými diabetológmi tzv. Tanier diabetika, názornú pomôcku, ktorá pomáha diabetikom pri optimálnom zostavení jedálnička a tým prispieva k ich lepšej kompenzácii. Brožúra Tanier diabetika spolu s praktickými odmerkami je k dispozícii v  diabetologických ambulanciách.

Výskum, z ktorého boli čerpané informácie: www.amjmed.com

Dokumenty na stiahnutie

Tanier diabetika SJ 9

pdf, 747,15 kB