Logo - Všeobecná zdravotná poisťovňa Štvorcové logo - Všeobecná zdravotná poisťovňa

Prepoistiť sa

S nami budete mať zdravie vždy po ruke. Vyplňte prihlášku a všetko ostatné nechajte na nás.

Chcem sa prepoistiť

Odber noviniek

Novinky z oblasti zdravotného poistenia, informácie o zmenách zákonov, výhodách a zľavách pre poistencov, vyplňte, prosím, registračný formulár.

Aj nadmerné užívanie vitamínov či minerálov môže predstavovať zdravotné riziká

Pandémia koronavírusu spôsobila, že ľudia viac dbajú o svoje zdravie a podporujú ho neraz pravidelným užívaním výživových doplnkov. Podľa Slovenskej lekárnickej komory najväčší záujem je o produkty s obsahom vitamínov C, D, E a niektoré vitamíny zo skupiny B, zároveň o zinok, selén, či extrakty z rastlín a húb. Málokto však vie, že aj vitamíny či minerály môžu organizmu uškodiť, a to najmä v nadmerných dávkach. Preto je dôležité poradiť sa s lekárom či lekárnikom a dôverovať ich usmerneniam.

V aktuálnej situácii lekárnici, aj vzhľadom k častej vyťaženosti lekárov, konzultujú rôzne zmeny zdravotného stavu pacientov a nezriedka korigujú aj ich nesprávne predstavy o užívaní rôznych liekov alebo doplnkov výživy. „Tou najčastejšou je predstava o význame nadmerných dávok niektorých vitamínov a minerálov. Dopyt po nich je často impulzívny, pričom nesprávne zaobchádzanie s liekmi alebo výživovými doplnkami s obsahom vitamínov a minerálov predstavuje zdravotné riziká,“ upozorňuje viceprezidentka Slovenskej lekárnickej komory Miroslava Snopková.

Pozor na predávkovanie a drahý moč

Najmä v uplynulých dvoch rokoch ľudia prepadli trendu s užívaním C vitamínu. Užívajú ho pravidelne, bez prestávok, no dobrý úmysel sa často minie účinku. „Platí, že všetko, čo ľudský organizmus nespotrebuje, ide močom von z tela. Je to tak aj v prípade vitamínu C. Prijímať ho vo väčšom množstve preto nemá zmysel – doslova vylučujeme drahý moč. Zároveň to môže spôsobiť aj iné ťažkosti, ako napríklad problémy s obličkami a obličkovými kameňmi,“ vysvetľuje farmaceutka a riaditeľka odboru schvaľovacích činností VšZP Ľudmila Kraus.

Pri užívaní vitamínov neraz dochádza aj k predávkovaniu. „Spôsobiť to môže zväčša gastroenterologické problémy, napríklad zaťaženie žalúdka, ale aj zdvihnúť hodnoty pečeňových testov. Sú aj prípady, keď sa ľudia predávkujú rôznymi výživovými doplnkami tak, že im začnú vypadávať vlasy. Spolu so Slovenskou lekárnickou komorou preto apelujeme na našich poistencov, aby aj otázky ohľadne doplnkov výživy, vitamínov, či minerálov vždy konzultovali s farmaceutmi a dôverovali ich odborným usmerneniam,“ dopĺňa Ľudmila Kraus.

Začať treba zdravou stravou

Výživové doplnky majú svoje opodstatnenie, keď treba doplniť konkrétny vitamín počas alebo po prekonaní choroby, pri vyrovnávaní sa s prejavmi meteosenzitivity, no rôzne vitamíny či minerály vieme dostať do tela aj zdravou stravou. Ak sme napríklad prechladli, treba zvýšiť dávky ovocia a zeleniny. Po tabletkovej forme farmaceuti odporúčajú siahnuť až keď cítime, že zdravá strava nestačí. Ani po odznení ochorenia nie je dobre užívať vitamínové tabletky pridlho. Vždy treba uprednostniť zdravú stravu.

Pri užívaní výživových doplnkov je potrebné robiť prestávky. „Nie je správne brať napríklad vitamín C alebo D pol roka vkuse. Rovnako je to aj s kĺbovou výživou. Účinok má, keď ju beriem mesiac, dám si pauzu a potom znova, až keď cítim bolesti. Dôležité je počúvať svoje telo, aby sme sa vyhli zbytočnému predávkovaniu,“ vysvetľuje Ľudmila Kraus.

Pomôžu aj pri meteosenzitivite

Meteosenzitivita označuje citlivosť ľudí na meteorologické javy a trpí ňou až 70 % populácie. „Meteosenzitívni ľudia cítia rôzne zdravotné neduhy ešte skôr, ako sa počasie zmení. Medzi najčastejšie ťažkosti patrí bolesť hlavy, únava, ospalosť, znížený prah bolesti, bolesť jaziev, svalov, tráviace ťažkosti, zmeny nálad, nechutenstvo, problémy s tlakom, ale aj poruchy spánku. Mnoho ľudí trpí pri zmenách počasia podráždenosťou, zníženou koncentráciou a ich reakcie sú výrazne pomalšie,“ priblížila podpredsedníčka predstavenstva VšZP Beata Havelková. Negatívny vplyv počasia na naše zdravie môžeme znížiť pohybom a stravou bohatou na vitamíny, minerály a bielkoviny. Telu musíme doplniť najmä magnézium a vitamín C. Aj v prípade týchto vitamínov platí – všetko s mierou.

Najväčšia zdravotná poisťovňa na Slovensku rozumie potrebám svojich poistencov a ponúka im viac ako 2 500 výhod a zliav na produkty a služby pre ešte dôslednejšiu starostlivosť o svoje zdravie, ktoré nájdu na webovej stránke VšZP. Je medzi nimi aj celá škála zliav na lieky, vitamíny a výživové doplnky. „Naši poistenci sa môžu tešiť z noviniek, ako sú produkty značky Livsane v sieti lekární BENU alebo vitamíny pre zdravie od slovenského výrobcu Adelle Davis. Pripomíname však, že aj pri užívaní vitamínov či minerálov je menej viac a odporúčame poradiť sa s lekárom či lekárnikom,“ uzatvára manažérka komunikácie VšZP Eva Peterová.