26.08.2015 - Stanovisko VšZP k uhrádzaniu nekategorizovaného lieku Jakavi

26.08.2015

V súvislosti s konkrétnym prípadom pacienta, VšZP registruje zvýšený záujem médií o podmienky úhrady nekategorizovaného lieku Jakavi. Liek na Slovensku nie je hradený z verejného zdravotného poistenia. V praxi to znamená, že poisťovňa ho môže schváliť len na výnimku.
Liek Jakavi je novým liekom, ktorý sa na Slovensku výnimočne začal používať len od roku 2013. VšZP s cieľom zabezpečiť svojim poistencom modernú liečbu, tento nekategorizovaný liek schvaľovala na výnimku dva roky. V roku 2013 uhradila liečbu liekom Jakavi 9 poistencom a v roku 2014 to bolo 18 poistencov.
Po dvoch rokoch využívania lieku v reálnej terapeutickej praxi (nie v podmienkach klinických štúdií), VšZP v spolupráci s odborníkmi i výrobcom, vyhodnocuje účinnosť liečby. Na základe výsledkov vyhodnotenia budú stanovené nové pravidlá pre schvaľovanie výnimiek na tento liek. Pravidlá sú založené na tom, aby liek dostali všetci pacienti, u ktorých je reálny predpoklad úspešnosti liečby. V najbližších týždňoch bude VšZP schvaľovať nové žiadosti o výnimku na liek Jakavi všetkým poistencom, ktorí splnia kritériá, založené na vyhodnotení doterajších skúseností s touto liečbou. Zároveň sa výrobca lieku zaviazal, že podnikne kroky k výraznému zníženiu ceny lieku a zváži jeho zaradenie medzi kategorizované lieky.

Informovala: VšZP, Bratislava, 26.08. 2015