20.01.2016 - Reakcia VšZP na vyhlásenie LOZ

20.01.2016

Všeobecná zdravotná poisťovňa, a.s. považuje dnešnú výzvu LOZ adresovanú predsedovi vlády za nepodarený pokus zviditeľniť sa pri téme výpovedí sestier, ktorá je súčasťou predvolebnej politickej kampane. Je však až zarážajúce, na akých argumentoch LOZ, ktorého predseda sa netají tým, že radí sestrám vo výpovediach, postavilo svoju výzvu. Zdrojom jeho „zaručených“ informácií sú médiá, ktoré v uplynulých týždňoch viac ráz publikovali nepravdivé informácie o údajných kauzách generálneho riaditeľa VšZP Miroslava Vaďuru. VšZP na tieto klamstvá reagovala prostredníctvom tlačových správ, ktoré sú verejne dostupné a sú k dispozícii aj LOZ a tiež žiadosťami o opravu v zmysle tlačového zákona. Ak oslovené médiá tieto opravy nezverejnia, VšZP podnikne príslušné právne kroky.

Link:

VšZP nerozumie tomu, prečo LOZ v prípade médií, používa rôzny meter. Keď sa im to hodí, všetko čo médiá napíšu, je pravda. Keď sa im to nehodí, tvrdia opak. Potvrdzuje to aj vyjadrenie predsedu LOZ Petra Visolajského v jednom z rozhovorov pre TASR: „Mnohé verejne činné médiá, ale aj organizácie zverejňujú správy bez riadneho podkladu, ktoré vyvolávajú presvedčenie verejnosti o tom, že bez úplatkov pacient nedostane potrebnú zdravotnú starostlivosť," upozornil Visolajský. Podľa jeho slov však uvedené tvrdenia nemajú založené na overených faktoch, ba dokonca, informácie, bez overenia pravdivosti získavajú od osôb, ktoré sú povinné tieto skutočnosti oznámiť orgánom činným v trestnom konaní a vôbec tak neučinili“.

Argumenty a formulácie, ktoré uvádza LOZ vo svojej výzve hovoria jasnou rečou: ...“Vaďura chcel predať...nemocnica mohla prerobiť...mal nakúpiť...človek médiami spájaný s toľkými kauzami...mediálne blamovaného riaditeľa...“. Ani v jednom zo spomínaných prípadov LOZ nepožiadalo VšZP o reakciu a uspokojilo sa s tým, čo si prečítali v médiách. Náhoda alebo zámer?

Pokiaľ ide o vyjadrenie P. Visolajského, že „Na dôveryhodnosti Vaďurovi nepridáva ani rodinné prepojenie na firmu, ktorá podniká v zdravotníctve spolu s finančnou skupinou Penta“ len jeden argument. Od 1.10.2015 odkedy je M.Vaďura generálnym riaditeľom, VšZP tejto finančnej skupine, respektíve jej spoločnostiam pôsobiacim v zdravotníctve zamietla všetky žiadosti o rozšírenie doterajšieho rozsahu zdravotnej starostlivosti a to vie aj dokladovať.

20.1.2016

Informovala: Petra Balážová, hovorkyňa