19.05.2015 - Novinka pre poistencov VšZP- vyšetrenie rizika vzniku mozgovej príhody

19.05.2015

Tlačová správa / 19.5.2015

Všeobecná zdravotná poisťovňa, a.s. prichádza od 1.7.2015 s ďalšou novinkou pre svojich poistencov. U všeobecných lekárov pre dospelých dopĺňa preventívnu prehliadku o vyšetrenie rizika vzniku cievnej mozgovej príhody.

Toto ochorenie je druhou najčastejšou príčinou smrti na Slovensku a úmrtnosť naň je dokonca dva krát vyššia, ako na všetky ťažké srdcové infarkty a náhle srdcové zlyhania. „V posledných troch rokoch sa v rámci podpory prevencie snažíme cielene reagovať na znepokojujúce štatistiky, ktorých súčasťou sú aj naši poistenci. Ak vieme, že na ochorenia srdca a ciev zomiera u nás viac ako každý druhý občan, je prirodzené, že s tým chceme niečo robiť“ – hovorí generálny riaditeľ VšZP Ing. Marcel Forai, MPH.

Najväčšia zdravotná poisťovňa na Slovensku preto od dnes spúšťa informačno osvetovú kampaň, ktorej súčasťou je aj Road show vo vybraných mestách SR s nadrozmernou nafukovacou maketou srdca v spolupráci so Slovenskou nadáciou srdca. Cieľom kampane je motivovať poistencov, aby nepodceňovali riziko vzniku cievnej mozgovej príhody a absolvovali preventívnu prehliadku u svojho všeobecného lekára. Ten má totiž nezastupiteľné miesto v liečbe rizikových faktorov ochorenia srdca a ciev, ale i pri včasnom rozoznaní príznakov ochorenia a organizácii ďalšej liečby pacienta. Preto sú práve všeobecní lekári pre dospelých dôležitými „spojencami“ VšZP pri prevencii mozgovej príhody a poisťovňa ich bude finančne motivovať.

Od 1.7.2015 zavádza VšZP nový výkon, ktorý bude uhrádzať všeobecným lekárom pre dospelých. Ide o vyšetrenie zamerané na identifikáciu rizikových faktorov cievnej mozgovej príhody (ateroskleróza, vysoký krvný tlak, poruchy rytmu srdca, fajčenie, zlá životospráva, nadmerná konzumácia alkoholu, nedostatok pohybu a nadmerný stres) a vyhodnotenie špeciálneho dotazníka rizikových faktorov. V prípade nepriaznivého výsledku lekár následne pošle pacienta na ďalšie odborné vyšetrenie, čím dochádza k včasnej diagnostike potenciálneho ochorenia. Nové vyšetrenie sa týka poistencov vo vekovej kategórii od 40 – 70 rokov. Poistenec zaň neplatí, lekárovi ho uhradí VšZP. V tejto súvislosti poisťovňa predpokladá zvýšenie nákladov na preventívne prehliadky o cca 500 tis. € ročne.

„Naša iniciatíva má medicínsky i ekonomický rozmer. Až 50 % pacientov postihnutých mozgovou príhodou do mesiaca zomiera a druhých 50 % sa stáva invalidnými. Chceme tieto čísla zmeniť a vieme, že tou správnou a navyše i efektívnou cestou je prevencia, ktorá je vždy lacnejšia ako liečba“ – zdôrazňuje Marcel Forai. Kým náklady na preventívnu prehliadku u všeobecného lekára predstavujú 36 €, priemerné ročné náklady na počiatočnú liečbu 1 novo diagnostikovaného pacienta po mozgovej príhode predstavujú 1 000 €. V minulom roku VšZP vynaložila na liečbu pacientov s mozgovou príhodou približne 21 mil. €.

VšZP verí, že kampaň zameraná na podporu prevencie cievnej mozgovej príhody bude mať rovnaký úspech ako minuloročná kampaň zameraná na prevenciu rakoviny hrubého čreva. V rámci nej poisťovňa v priebehu 2. polroka 2014 zaznamenala v porovnaní s rovnakým obdobím roku 2013 až 37 % nárast preventívnych vyšetrení (testov na okultné krvácanie v stolici).