17.07.2012 - Reakcia VšZP na článok v Hospodárskych novinách

17.07.2012

V denníku Hospodárske noviny (13. – 15. júla 2012) bol uverejnený článok „Štátne podniky vedú ľudia od miliardárov“ s podtitulom „Ministri kabinetu Roberta Fica vymenovali do strategických firiem osoby blízke údajným mecenášom Smeru – SD“ s nekorektnými informáciami, ktoré sa týkajú Všeobecnej zdravotnej poisťovne, a.s. V informačnej grafike k článku bolo uvedené, že vo vedení zdravotnej poisťovne je Ing. Miroslav Vaďura, ktorý „bol odvolaný z funkcie riaditeľa Univerzitnej nemocnice Bratislava pre plánovaný predaj pozemkov na Kramároch za zlomok trhovej hodnoty“.

Už samotný fakt, že Ing. Miroslav Vaďura bol denníkom zaradený „medzi ľudí napojených na podnikateľské skupiny“, je nepravdivý a zavádza čitateľov. Ing. Miroslav Vaďura pracuje vo Všeobecnej zdravotnej poisťovni, a.s. ako kvalifikovaný odborník, ktorý pôsobil v manažérskej funkcii v rezorte zdravotníctva, jeho nominácia bola realizovaná na základe vysokej profesionality a splnenia náročných kvalifikačných predpokladov. Jeho spájanie s podnikateľskými skupinami, ba priam „uprednostňovaním“ záujmov podnikateľských skupín“, je urážlivé a neprístojné. Informácie tohto typu nielenže znevažujú osobnosť, ale sú aj zavádzaním verejnosti. Táto skutočnosť je o to výraznejšia, že informácia bola v denníku zverejnená bez akýchkoľvek dôkazov, pričom autori článku dali priestor vyjadriť sa viacerým spoločnostiam uvedeným v infografike, Všeobecná zdravotná poisťovňa, a. s. však nebola oslovená.

VšZP vyjadruje sklamanie nad tvorivým prístupom denníka, ktorý bez akéhokoľvek overenia faktov konštatoval, že Ing. Miroslav Vaďura „bol odvolaný pre plánovaný predaj pozemkov na Kramároch za zlomok trhovej hodnoty“. Pričom finančná kontrola, ktorej predmetom bolo zistiť skutočný stav vo veci odpredaja prebytočného majetku štátu, realizovaná v Univerzitnej nemocnici Bratislava (v čase od 23. 7. – 26. 7. 2012), v období, keď rezort zdravotníctva viedol minister Ivan Uhliarik, konštatovala, že: „správca majetku štátu pri nakladaní s prebytočným majetkom štátu v rozsahu kontrolovaných skutočností konal v súlade s ustanoveniami zákona č. 278/1993 Z. z. o správe majetku štátu.“ Čiže – finančná kontrola nezistila žiadne pochybenie zo strany Univerzitnej nemocnice pod vedením Ing. Miroslava Vaďuru.

Bratislava, 17.7. 2012