16.08.2012 - VšZP začala posielať výsledky ročného zúčtovania

16.08.2012

VšZP začala tento týždeň zasielať výsledky ročného zúčtovania zdravotného poistenia za rok 2011 (ďalej len „RZ“). Celkovo VšZP vykoná ročné zúčtovanie pre 270-tisíc poistencov.

V dokumentoch, ktoré zdravotná poisťovňa zasiela je uvedený celý výpočet ročného zúčtovania. Poistenec môže podať či už námietku alebo nesúhlasné stanovisko do 15 dní od dňa doručenia výsledku RZ. Ak klient v tejto lehote nepodá nesúhlasné stanovisko ani námietku voči výsledku RZ začína plynúť. 45-dňová lehota, v rámci ktorej je poistenec povinný zaplatiť nedoplatok a poisťovňa vrátiť preplatok.

Platitelia poistného, ktorým VšZP vykonala ročné zúčtovanie za rok 2011 majú jednoduchú možnosť pozrieť si výsledky RZ ako aj podať námietky alebo nesúhlasné stanovisko – elektronicky. Do aplikácie Výsledky RZ za rok 2011 sa platiteľ dostane prostredníctvom prístupových kódov, ktoré budú uvedené v zaslanom dokumente o výsledku ročného zúčtovania.

Klienti, ktorí nevedia, či splnili podmienky na vykonanie ročného zúčtovania si môžu túto skutočnosť overiť na internetovej stránke poisťovne. Po kliknutí na www.vszp.sk sa dozvedia:

• či splnili podmienky na vykonanie RZ
  • či im už VšZP vykonala RZ
  • aký je výsledok RZ

Zdravotná poisťovňa je povinná vykonať ročné zúčtovanie za rok 2011 do 30.9.2012. U poistencov, ktorí mali predĺženú lehotu na podanie daňového priznania je poisťovňa povinná vykonať RZ do 31.10.2012.

Bratislava 16. 8. 2012