04.09.2014 - VšZP podporila projekt Eurokľúč

04.09.2014

Všeobecná zdravotná poisťovňa, a.s. v spolupráci s Asociáciou na ochranu práv pacientov v SR (AOPP) podporila medzinárodný projekt Eurokľúč, ktorý si našiel uplatnenie v mnohých krajinách Európskej únie. Cieľom projektu je zvýšiť kvalitu života ľudí s postihnutím tráviaceho traktu (napr. pacientov s Crohnovou chorobou, ulceróznou kolitídou a onkologických pacientov po operáciách na hrubom čreve) a zlepšiť dostupnosť špeciálne upravených toaliet aj pre pacientov na Slovensku.

Podľa prezidenta AOPP Petra Kučeru je každá pomoc pacientovi vítaná. „Hlavnou myšlienkou projektu Eurokľúč je rozšírenie dostupnosti takej intímnej a diskrétnej potreby ako je WC, ale aj zvýšenie dostupnosti výťahov a dvíhacích plošín, ktoré sú tiež ovládané na kľúčik“. Ďalšou výhodou Eurokľúča je jeho univerzálnosť, to znamená, že pacienti ho môžu využívať nielen na Slovensku, ale i v rámci krajín EÚ.

Spoluorganizátori projektu sa aj touto formou snažia, aby sa štandardy, aké platia v EÚ postupne zavádzali aj na Slovensku a uľahčili tak život mnohým pacientom s vážnym zdravotným postihnutím. Závažné ochorenia niektorých skupín pacientov totiž vo výraznej miere ovplyvňujú aj také intímne oblasti života, ako je prístup na WC. VšZP sa preto ako prvá štátna inštitúcia na Slovensku rozhodla na základe vzájomnej spolupráce s AOPP odborne i technicky podporiť pilotný projekt implementácie Eurokľúča v jeho prvej fáze. „Naša podpora projektu Eurokľúč spočíva v príprave návrhu diagnóz, pre ktoré je táto kompenzačná pomôcka vyhovujúca. Zároveň VšZP chce prispieť k skvalitneniu služieb pre pacientov s vážnymi ochoreniami a pomôcť nastaviť európske štandardy aj na Slovensku. Preto sa rozhodla postupne implementovať tento „univerzálny kľúč“ aj na svojich klientskych pracoviskách“ – hovorí predseda predstavenstva a generálny riaditeľ VšZP Ing. Marcel Forai, MPH. AOPP spolu s VšZP týmto vyzývajú aj ďalšie inštitúcie a zdravotné poisťovne, aby sa pridali k tejto prospešnej iniciatíve a podporili projekt Eurokľúč.

Implementáciu projektu Eurokľúča v rámci Slovenska oceňujú aj samotné pacientske organizácie. „Pre pacientov s Crohnovou chorobou, pre ktorých je nutnosť náhle použitie toalety, je to veľmi ústretový krok. Použitím Eurokľúča sa rozšíria možnosti prístupu pacientov k toaletám a prispeje to k odbúraniu ich stresu,“ myslí si Viola Števurková, predsedníčka Slovak Crohn Club.

/*Crohnova choroba (Morbus Crohn) a ulcerózna kolitída patria medzi idiopatické, čiže nešpecifické črevné zápaly. Pri súčasných možnostiach liečby, sú tieto zápaly celoživotné, sú neinfekčného a doposiaľ nie úplne jednoznačného pôvodu. Je to zápalové ochorenie postihujúce ktorúkoľvek časť tráviaceho traktu, najčastejšie je postihnuté tenké e hrubé črevo. Ochorenie je chronické, celoživotné s možnosťou vzplanutia kedykoľvek v priebehu života. Postihnutie hrubého čreva sa prejavuje typickou hnačkovitou stolicou a kŕčmi. Najčastejšie symptómy sú chronické hnačky, nevoľnosť. Hnačky bývajú sprevádzané bolestivým nutkaním na stolicu opakujúce sa desať aj viackrát denne. Poznanie príznakov ochorenia, ako je hnačka, pomôže zvládnuť nielen túto nepríjemnú situáciu mimo domáceho prostredia, ale zároveň eliminuje emočný stres. Je preto nevyhnutné učiť sa stratégii manažovať svoj život, dopredu si plánovať trasu svojej cesty s vedomím WC toaliet. 80% pacientov v štádiu aktivity ochorenia trpí obavou a strachom, až 60% má pridruženú depresiu./