28.06.2016 - VšZP daruje pacientom ďalšie eurokľúče

28.06.2016

Všeobecná zdravotná poisťovňa, a.s., ktorá ako prvá štátna inštitúcia na Slovensku podporila medzinárodný projekt Eurokľúč, opäť podáva pacientom pomocnú ruku. Tentoraz v rámci spolupráce s Úniou pomoci a podpory zdravia, ktorá je pokračovateľom tohto projektu na Slovensku a získala aj záštitu Predsedníctva SR v Rade EÚ 2016 nad projektom „Eurokľúč – Odomykáme Európu pacientom“.

VšZP zabezpečí pre sociálne odkázaných pacientov 76 eurokľúčov. Táto kompenzačná pomôcka im uľahčí a zjednoduší prístup k bezbariérovým toaletám, výťahom a dvíhacím plošinám. Eurokľúč je univerzálny a pacienti ho môžu využívať nielen na Slovensku, ale i v rámci krajín EÚ. Odovzdanie eurokľúčov konkrétnym pacientom zabezpečí občianske združenie Bez bariéry – Národná platforma proti bariéram. Toto občianske združenie vzniklo ako nadstavba aktivít spojených s pacientskou problematikou a kvalitou života chronicky a telesne postihnutých obyvateľov SR.

„Pacienti, ktorí potrebujú eurokľúč majú vážne zdravotné obmedzenia, preto sme využili príležitosť pomôcť im pri zvýšení ich mobility aj takýmto spôsobom“ – hovorí generálny riaditeľ VšZP Mg. Miroslav Kočan.

Prvých 74 eurokľúčov pre chronicky chorých a telesne postihnutých pacientov odovzdala VšZP už v minulom roku. Zároveň inštalovala vo svojich klientskych pracoviskách špeciálne zámky pre použitie tohto univerzálneho kľúča a v súčasnosti ho pacienti môžu využívať v 25 klientskych pracoviskách VšZP v rámci celého Slovenska.

„Pre pacientov je to veľká pomoc a náš teší, že jej je takto pozitívne naklonená práve VšZP, ktorá projekt Eurokľúč podporuje od začiatku jeho realizácie na Slovensku. Prispieva tak k odstraňovaniu bariér, s ktorými sa vážne chorí pacienti stretávajú a zvýšeniu kvality ich života“ – dodáva predseda Únie pomoci a podpory zdravia Petr Kučera.

28.6. 2016
Informovala: Petra Balážová, hovorkyňa