28.05.2012 - Neplaťte viac ako musíte, splňte si do 31. mája oznamovacie povinnosti

28.05.2012

Poistenci a platitelia poistného majú do 31.mája 2012 poslednú možnosť nahlásiť si platiteľa poistného a splniť si oznamovacie povinnosti, ktoré potrebuje zdravotná poisťovňa pre správny výpočet ročného zúčtovania poistného. Tým, ktorí si do tohto termínu nesplnia túto povinnosť, zdravotná poisťovňa v zmysle zákona predpíše vyšší preddavok.

Tento preddavok predstavuje 14% z priemernej mesačnej mzdy za rok 2009, teda je vo výške 104,23 Eur. Pritom bežná výška preddavku u samoplatiteľa alebo samostatne zárobkovo činnej osoby bola v roku 2011 vo výške 46,06 Eur. Poistenec alebo platiteľ poistného, ktorý si nesplnil oznamovacie povinnosti, nenahlásil si platiteľa poistného, bude teda na účely ročného zúčtovania považovaný za samoplatiteľa a uhradí mesačne o 58,17 Eur viac ako ten, ktorý si svoje oznamovacie povinnosti splnil.

Poistenci i platitelia by si zároveň mali vo vlastnom záujme skontrolovať aktuálnosť svojich identifikačných údajov, ktoré majú nahlásené v zdravotnej poisťovni, ako aj číslo účtu alebo adresu trvalého pobytu resp. sídla podnikania, aby im zdravotná poisťovňa vrátila prípadný preplatok z ročného zúčtovania na správnu adresu.

28. 5. 2012