27.09.2013 - Počet čakajúcich na operácie naďalej klesá

27.09.2013

VšZP zaznamenala v týchto dňoch historicky najnižší počet poistencov na čakacích listinách od roku 2011. Len za posledné 4 mesiace sa počet čakajúcich na plánovanú zdravotnú starostlivosť znížil o 19 percent. Významne sa skrátila aj doba čakania na operácie.

Kým napríklad v apríli čakali poistenci na operácie oka priemerne 5,5 mesiaca, v súčasnosti čakajú v priemere 3 mesiace. Aj to len v troch zdravotníckych zariadeniach a preto, lebo čakajú na konkrétneho operatéra. V ostatných nemocniciach sa operácie oka vykonávajú priebežne, pacienti teda nie sú zaraďovaní na čakacie listiny.

Najmenej čakajúcich poistencov eviduje VšZP v nemocniciach v Trnavskom, Nitrianskom a Prešovskom kraji, najviac v Žilinskom a Banskobystrickom kraji. Na čakacích listinách je k 31.8.2013 (v súčasnosti) celkom 6 934 poistencov, čo predstavuje 0,2 % z celkového počtu poistencov VšZP.

Zníženie počtu poistencov na čakacích listinách i skrátenie doby čakania významne ovplyvnil projekt Kto operuje dostane viac. VšZP ho začala realizovať v apríli tohto roka a do projektu sa doteraz zapojilo 62 ústavných zdravotníckych zariadení.

Bratislava, 27.9.2013