27.03.2015 - Deň narcisov môžete podporiť aj v pobočkách VšZP

27.03.2015

Stúpajúci počet onkologických ochorení na Slovensku zvyšuje aj náklady na liečbu pacientov s touto diagnózou. V minulom roku vynaložila Všeobecná zdravotná poisťovňa, a.s. na liečbu onkologických pacientov takmer 300 mil. €, čo je o takmer 7 mil. € viac ako v roku 2013. K najčastejším diagnózam naďalej patril zhubný nádor prsníka a rakovina hrubého čreva a konečníka. Dlhodobou a aktívnou podporou prevencie sa najväčšia zdravotná poisťovňa na Slovensku snaží prispievať k zníženiu počtu onkologických ochorení a ich včasnému záchytu a liečbe. Aj preto VšZP za posledné tri roky takmer zdvojnásobila výdavky na prevenciu a len na preventívne vyšetrenia zamerané onkologické ochorenia vynaložila v minulom roku viac ako 8 mil. €. Jednou z úspešných minuloročných aktivít v tejto oblasti bola napríklad celoslovenská kampaň zameraná na podporu prevencie rakoviny hrubého čreva, vďaka ktorej sa VšZP za rok podarilo zvýšiť počet preventívnych vyšetrení o 37%. „Nechceme byť zdravotnou poisťovňou, ktorá len „hasí“ problémy. Preto zodpovedne pristupujeme k tejto téme aj z pohľadu efektívneho využívania prostriedkov verejného zdravotného poistenia. To znamená, že už dnes pracujeme s budúcimi možnými nákladmi na liečbu onkologických ochorení “ – hovorí generálny riaditeľ VšZP Ing. Marcel Forai, MPH. Napríklad, kým jednoduchý test na vyšetrenie skrytého krvácania v stolici stojí 12 €, priemerné ročné náklady na liečbu 1 pacienta s rakovinou hrubého čreva a konečníka predstavujú sumu 2 880 €.
Už piaty rok je VšZP aj partnerom najznámejšej verejnej zbierky na Slovensku - Dňa narcisov, ktorú organizuje Liga proti rakovine. Tak ako v minulých rokoch, aj počas tohtoročného Dňa narcisov v piatok 27.3.2015 sa do zbierky aktívne zapoja pobočky VšZP na celom Slovensku, v ktorých budú umiestnené pokladničky Ligy proti rakovine. V uplynulých štyroch rokoch sa v pobočkách VšZP počas Dňa narcisov podarilo vyzbierať spolu takmer 23 tisíc €.

27.3. 2015

Informovala: Petra Balážová, hovorkyňa