25.02.2015 - Záujem o služby ePobočky VšZP rastie

25.02.2015

Už rok môžu poistenci Všeobecnej zdravotnej poisťovne, a.s. (VšZP) a individuálni platitelia využívať služby novej ePobočky ktorá im umožňuje pohodlnú komunikáciu so zdravotnou poisťovňou 24 hodín denne. ePobočka priniesla viaceré nové funkcionality, vrátane zjednodušenej registrácie, ktorú využilo už viac ako 70 tisíc klientov.

Poistenci oceňujú, že prostredníctvom ePobočky si môžu splniť svoje oznamovacie povinnosti a aktualizovať údaje, ktoré o nich eviduje vo svojom informačnom systéme zdravotná poisťovňa. To znamená, že môžu ich zmenu nahlásiť bez toho, aby museli osobne navštíviť pobočku. O tom, že túto možnosť aktívne využívajú, svedčí aj rastúci počet žiadostí o zmenu údajov (napríklad zmena adresy, mena, priezviska, bankového spojenia atď.). Z takmer 5 tisíc žiadostí, ktoré VšZP prijala za posledný rok prostredníctvom ePobočky sa približne polovica týkala práve nahlásenia zmeny kontaktných údajov. O nový preukaz poistenca požiadalo elektronicky viac ako 900 poistencov VšZP.

Vďaka ePobočke si môžu poistenci prezerať napríklad výpisy zo svojho osobného účtu poistenca, prehľady o navštívených lekároch, alebo aj prehľady o doplatkoch za lieky, zistiť, kto za nich platí poistné, alebo si skontrolovať údaje a návštevy svojho dieťaťa u lekára a spravovať jeho údaje pod svojím kontom. Platitelia poistného si v ePobočke môžu kontrolovať stav svojho saldokonta, prehľad predpisov, ktorý im umožní overiť si výšku a správnosť mesačného preddavku, ale aj prehľad platieb vo VšZP, prípadne prehľad saldokonta ročného zúčtovania.

Od začiatku tohto roka môžu služby ePobočky využívať už aj poskytovatelia zdravotnej starostlivosti a zamestnávatelia. Novinkou pre nich je zjednodušenie podávania a typovania dávok. To znamená, že môžu podpisovať podávané e-dokumenty GRID kartou, použitie certifikátu už nie je povinné.

25.2.2015

Informovala: Petra Balážová, hovorkyňa