22.12.2014 - Vypočítajte si, či máte nárok na uplatnenie odpočítateľnej položky v zdravotných odvodoch

22.12.2014

Od 1. 1. 2015 vstupuje do platnosti novela zákona o zdravotnom poistení, ktorá prináša novinku pre nízkopríjmových zamestnancov. Pre túto skupinu poistencov totiž zavádza odpočítateľnú položku v zdravotných odvodoch, ktorá znižuje vymeriavací základ pre výpočet preddavkov na poistné.

Chcete vedieť, či sa táto odvodová úľava vzťahuje aj na vás a za akých podmienok si ju môžete uplatniť? VšZP pripravila pre svojich poistencov a platiteľov poistného kalkulačku, prostredníctvom ktorej si môžu jednoducho overiť, či spĺňajú podmienky na uplatnenie odpočítateľnej položky, ako aj zistiť jej výšku. http://www.vszp.sk/platitelia/platenie-poistneho/odpocitatelna-polozka/#rnav7

Odpočítateľná položka sa uplatňuje u zamestnanca, ktorý vykonáva zárobkovú činnosť v pracovnom pomere, štátnozamestnaneckom pomere, služobnom pomere alebo obdobnom pracovnom vzťahu a jeho príjem z uvedenej zárobkovej činnosti je nižší ako 570 Eur. Vymeriavací základ takéhoto zamestnanca sa znižuje o odpočítateľnú položku.

Odpočítateľná položka sa neuplatňuje u zamestnanca pracujúceho na základe dohôd o prácach vykonávaných mimo pracovného pomeru (dohoda o pracovnej činnosti a dohody o vykonaní práce) a u zamestnanca s odvodovou úľavou .

Poistenci a platitelia si môžu odpočítateľnú položku uplatniť buď na mesačnej báze, alebo až v ročnom zúčtovaní poistného na verejné zdravotné poistenie.

Poistenci, ktorí sú zároveň samostatne zárobkovo činnými osobami a poistenci, ktorí vykonávajú zárobkovú činnosť v pracovnom pomere, štátnozamestnaneckom pomere, služobnom pomere alebo obdobnom pracovnom vzťahu súčasne u viacerých zamestnávateľov si môžu uplatniť odpočítateľnú položku až v ročnom zúčtovaní poistného na verejné zdravotné poistenie.