21.01.2015 - Zamestnávatelia, nezabudnite na zmeny vo vykazovaní preddavkov od 1.2.2015

21.01.2015

Od 1.1.2015 platí novela zákona o zdravotnom poistení, ktorá zaviedla pre nízkopríjmových zamestnancov odpočítateľnú položku v zdravotných odvodoch. Pre zamestnávateľov to znamená aj zmenu doterajšieho vykazovania preddavkov na poistné. Od 1.2.2015 budú zamestnávatelia vykazovať preddavky na poistné na novom tlačive a mení sa aj štruktúra elektronicky podávaných výkazov preddavkov zamestnávateľa (ďalej „mesačné výkazy“).. Prvýkrát použijú zamestnávatelia novú štruktúru za január 2015 od 1.2.2015 a od tohto dátumu budú v novej štruktúre podávať mesačné výkazy aj za obdobie pred 1/2015.
Vzor mesačného výkazu zamestnávateľa a novú štruktúru mesačného výkazu zverejnilo Ministerstvo zdravotníctva SR na svojej internetovej stránke http://www.health.gov.sk/SitePages/poistne-2015. Nové tlačivá nájdu platitelia aj na internetovej stránke www.vszp.sk v časti Platitelia – Tlačivá. Podrobný popis spôsobu vykazovania preddavkov na poistené zverejnila VšZP na svojej internetovej stránke v časti venovanej zavedeniu odpočítateľnej položky.

21.1.2015
Informovala: Eva Ravingerová, hovorkyňa