20.05.2013 - Liečba poistencov VšZP v zahraničí v roku 2012

20.05.2013

V roku 2012 VšZP schválila 537 návrhov na liečbu svojich poistencov v cudzine. Z toho 533 návrhov smerovalo do niektorej z členských krajín EÚ a 4 návrhy mimo EÚ. Celkové predpokladané náklady za schválené návrhy v roku 2012 boli vo výške 4 315 041 €, čo je o približne 400 000 € viac ako v roku 2011.
Všetky schválené návrhy spĺňali kritériá na poskytnutie liečby mimo územia SR. VšZP liečbu v zahraničí uhrádza vtedy, ak ochorenie nie je možné diagnostikovať alebo liečiť na Slovensku.
Poistencom VšZP bola schválená liečba celkovo do 12 krajín EÚ, najviac prípadov – 386 bolo do Českej republiky, 94 do Rakúska a 29 do Nemecka. Najčastejšie ide o pacientov, ktorí potrebujú transplantáciu pľúc, transplantáciu pečene u detí, endovaskulárne zákroky, špeciálne genetické a metabolické vyšetrenia, liečbu gama nožom, náročné neurochirurgické operácie, špeciálne ortopedické operácie, individuálne zhotovené tvrdé kontaktné šošovky.
K finančne najnáročnejším výkonom patria transplantácie orgánov, ktoré predstavujú tretinu z celkových predpokladaných nákladov na liečbu v cudzine. V minulom roku VšZP schválila 76 návrhov na transplantáciu orgánov v cudzine (spolu so súvisiacimi predtransplantačnými vyšetreniami a potransplantačnými kontrolami), najčastejšie išlo o  transplantácie pľúc - 47 a pečene - 22.
Liečba v  zahraničí patrí do kategórie finančne náročnej zdravotnej starostlivosti, ktorú VšZP uhrádza svojim poistencom, napr. náklady na transplantáciu pečene sa pohybujú od 66 tis. € do 165 tis. €, náklady na transplantáciu pľúc predstavujú približne 83 tis. €.

Informovala: Petra Balážová
                  hovorkyňa