20.07.2016 - Reakcia na výsledky kontrol NKÚ

20.07.2016

Napriek viacerým vecným námietkam k záverom kontrol, VšZP akceptuje odporúčania NKÚ. Nové vedenie VšZP už pri svojom nástupe do funkcií verejne deklarovalo, že má záujem stransparentniť a sprehľadniť procesy v poisťovni. V tejto súvislosti už VšZP iniciatívne pripravila novelizáciu interných noriem, ktorými je upravený proces uzatvárania zmlúv, akceptovania nových diagnostických a terapeutických postupov, vrátane prípravy podnetov na legislatívne úpravy.

Pokiaľ ide o odporúčanie NKÚ, ktoré sa týka zmeny spôsobu zverejňovania zmlúv aj v tejto súvislosti už VšZP pripravuje projekt, ktorý zabezpečí väčšiu transparentnosť uzatváraných zmlúv s PZS. Zámerom projektu je všetky zverejňované informácie umiestniť na jedno miesto, rozšíriť výberové kritéria v maximálne možnej miere na laický rozsah, aby si každý mohol jednoducho vyhľadať požadovanú zverejňovanú informáciu. Vyhľadávanie zmlúv i dodatkov bude jednoduchšie a prehľadnejšie.

Pokiaľ ide o medializované zmluvy, ktoré NKÚ preveroval, VšZP iniciovala aj vlastnú hĺbkovú kontrolu týchto zmlúv a prijala dočasné riešenia na zabezpečenie zdravotnej starostlivosti pre svojich poistencov (viď. link: http://www.vszp.sk/o-nas/informacie-media/tlacove-spravy/30-06-2016-vszp-rozhodne-medializovanych-zmluvach-po-hlbkovej-reviznej-kontrole.html)

20.7. 2016,
Informovala: VšZP