17.07.2012 - Liečba poistencov VšZP v zahraničí v roku 2011

17.07.2012

V roku 2011 VšZP schválila 544 návrhov na liečbu svojich poistencov v cudzine, pričom všetky návrhy smerovali do niektorej z členských krajín EÚ. Celkové predpokladané náklady za schválené návrhy v roku 2011 boli vo výške 3,902 mil. €. Všetky schválené návrhy spĺňali kritériá na poskytnutie liečby mimo územia SR. VšZP liečbu v zahraničí uhrádza vtedy, ak ochorenie nie je možné diagnostikovať alebo liečiť na Slovensku.

Poistencom VšZP bola schválená liečba celkovo do deviatich krajín EÚ, najviac prípadov - 414 bolo do Českej republiky, 75 do Rakúska a 34 do Nemecka. Najčastejšie ide o pacientov, ktorí potrebujú náročné neurochirurgické operácie, špeciálne ortopedické operácie, endovaskulárne zákroky, špeciálne genetické a metabolické vyšetrenia, liečbu gama nožom, individuálne zhotovené tvrdé kontaktné šošovky. Zaujímavosťou bolo vykonanie retransplantácie pečene s transplantáciou obličky.

K finančne najnáročnejším výkonom patria transplantácie orgánov, ktoré predstavujú tretinu z celkových predpokladaných nákladov na liečbu v cudzine. V minulom roku VšZP schválila 53 návrhov na transplantáciu orgánov v cudzine (spolu so súvisiacimi predtransplantačnými vyšetreniami a potransplantačnými kontrolami), najčastejšie išlo o transplantácie pľúc a pečene.

Liečba v zahraničí patrí do kategórie finančne náročnej zdravotnej starostlivosti, ktorú VšZP uhrádza svojim poistencom, napr. náklady na transplantáciu pečene sa pohybujú od 66 tis. € do 165 tis. €.

Bratislava, 18.7.2012