16.10.2015 - VšZP sa podarilo zvýšiť o 50 % prevenciu rakoviny hrubého čreva

16.10.2015

Najnovšie údaje Všeobecnej zdravotnej poisťovne naznačujú pozitívny trend v záujme poistencov o prevenciu rakoviny hrubého čreva a konečníka. Za posledné dva roky stúpol počet preventívnych vyšetrení o 50 %. Test na okultné krvácanie v stolici absolvuje mesačne v priemere 13 222 poistencov VšZP, z tohto počtu je približne 8% testov pozitívnych. V takomto prípade je pacient odoslaný na kolonoskopické vyšetrenie a aj vďaka skorému záchytu sa významne zvyšujú šance pacientov na úspešnú liečbu. „Sám som patril medzi 8% pacientov, ktorí mali pozitívny test na okultné krvácanie, absolvoval som kolonoskopické vyšetrenie, vďaka ktorému som získal istotu, že nie som ďalším novým pacientom s touto diagnózou. Významný nárast preventívnych vyšetrení zameraných na prevenciu rakoviny hrubého čreva a konečníka je pre nás dobrou správou. Cesta motivácie pacientov, ale i lekárov, ktorí sú v podpore prevencie našimi silnými spojencami, sa nám osvedčila a určite v nej budeme pokračovať. Každý zachránený ľudský život, každý pacient, ktorému dokážeme zvýšiť kvalitu života za to stojí “ – hovorí generálny riaditeľ VšZP Ing. Miroslav Vaďura, MPH.

K zvýšenému záujmu poistencov o prevenciu rakoviny hrubého čreva a konečníka významne prispela aj minuloročná celoslovenská osvetovo – preventívna kampaň, ktorú poisťovňa realizovala prostredníctvom mediálnej kampane a vyše 50 outdoorových podujatí s maketou hrubého čreva v spolupráci s občianskym združením Europacolon v mesiacoch máj – september. Jej súčasťou bola výzva poistencom, aby v rámci preventívnej prehliadky u svojho všeobecného lekára požiadali o toto jednoduché, bezbolestné a bezplatné vyšetrenie. Následne VšZP od 1.7.2014 zvýšila lekárom platbu za vykonaný test na okultné krvácanie o 100 %.

Rakovina hrubého čreva a konečníka stále patrí k najčastejším onkologických diagnózam na Slovensku, ročne pribudne až 3 600 nových prípadov a približne 1 700 ľudí ochoreniu podľahne. „V systematickej a cielenej podpore prevencie vidíme šancu, znížiť v budúcnosti počet zbytočných úmrtí, i náklady na liečbu. Je to síce beh na dlhé trate, ale ak ide o zdravie, cenia sa aj čiastkové víťazstvá“ - komentuje 50 % nárast prevencie rakoviny hrubého čreva a konečníka generálny riaditeľ VšZP Miroslav Vaďura.

Na liečbu onkologických pacientov vynaložila VšZP v minulom roku takmer 300 mil. eur, výdavky na preventívne vyšetrenia zamerané na onkologické vyšetrenia predstavovali viac ako 8 miliónov eur.

16.10. 2015,
Bratislava