13.10.2014 - 23 tisíc ľudí v 50 mestách a obciach aktívne podporilo kampaň o prevencii rakoviny hrubého čreva

13.10.2014

Tento týždeň sa oficiálne končí najväčšie osvetové turné o prevencii rakoviny hrubého čreva a konečníka na Slovensku. V rámci neho spojili svoje sily, skúsenosti a najmä snahu pomôcť predchádzať tomuto ochoreniu Všeobecná zdravotná poisťovňa, a.s. a nezisková pacientska organizácia Europacolon Slovensko.

Turné pod názvom „Deň pre vaše zdravie“ sa uskutočnilo ako súčasť preventívno osvetovej kampane, ktorú VšZP spustila v máji tohto roka. Počas piatich mesiacov organizátori tohto jedinečného turné navštívili s názornou ukážkou makety nafukovacieho čreva 50 miest a obcí na Slovensku, poskytli bezplatné poradenstvo 23 tisíc návštevníkom a rozdali viac ako 3 800 testov na zisťovanie skrytého krvácania v stolici. Vďaka tomuto jednoduchému a bezbolestnému preventívnemu vyšetreniu je možné zistiť rakovinu hrubého čreva a konečníka v začiatočnom štádiu. Je totiž alarmujúce, že väčšina pacientov s touto diagnózou prichádza k lekárovi v posledných štádiách ochorenia. Ročne na Slovensku pribudne až 3 600 nových prípadov rakoviny hrubého čreva a konečníka, a približne 1 700 ľudí ochoreniu podľahne.“ Štatistiky nie sú pre nás len strohé čísla. Za každým z nich je konkrétny človek, konkrétny príbeh. A nám, ako najväčšej zdravotnej poisťovni na Slovensku záleží na tom, aby sme pomáhali „písať“ príbehy so šťastným koncom“, hovorí generálny riaditeľ VšZP Ing. Marcel Forai, MPH. V rámci podpory prevencie preto VšZP motivovala aj všeobecných lekárov pre dospelých, ktorým od 1.7.2014 zvýšila úhradu za preventívne vyšetrenie skrytého krvácania v stolici na dvojnásobok.

„Uskutočniť doteraz vôbec najrozsiahlejšie osvetové turné aké tu kedy bolo, nás motivoval najmä smutný fakt, že Slovensko postúpilo na prvú priečku v Európe už aj v odhadových dátach o výskyte a úmrtnosti na rakovinu hrubého čreva Medzinárodnej agentúry pre výskum rakoviny WHO“, zdôrazňuje prezidentka združenia Europacolon Slovensko Jana Pifflová Španková. V tejto súvislosti oceňuje nielen podporu VšZP pri zorganizovaní tohto podujatia, ale i fakt, že počas turné sa im podarilo získať nových podporovateľov myšlienky šírenia prevencie.