11.12.2015 - Denník Sme opäť porovnáva neporovnateľné

11.12.2015

Denník Sme dnes v článku pod názvom „Šéf VšZP kúpil predražené prístroje“ píše o údajnom predraženom nákupe zdravotníckej techniky, ktorý mal realizovať riaditeľ VšZP Miroslav Vaďura v období roku 2009, keď bol riaditeľom Fakultnej nemocnice v Bratislave. Išlo o nákup monitorov vitálnych funkcií.

Redaktor na základe porovnania cien niekoľkých dodávateľov skonštatoval, že nemocnica nakúpila cerebrálne oxymetre predražene, pretože prístroj sa podľa jeho zistení dal na Slovensku kúpiť aj lacnejšie. Na zmluvu starú šesť rokov sme sa preto pozreli detailnejšie. Tu je výsledok.

Pri analýze vysúťaženej ceny nakupovanej zdravotníckej techniky sa nezohľadňuje len cena prístroja, či záručná doba, ale aj sekundárne parametre, ktoré môžu mať zo stredno-dlho dobého hľadiska výraznejší ekonomický dopad, ako je samotná investícia do prístroja. Najčastejším sekundárnym parametrom je cena naviazaného špeciálneho zdravotného materiálu („ŠZM“) a schopnosť dodávateľa dodať predmetný materiál na prevádzku nakupovaného prístroja. Ak vie dodávateľ dodať ŠZM na predmetný prístroj, tak väčšinou dochádza k aplikácií základného marketingového ťahu, t.j. prístroj sa predá pod cenu a náklady sa presúvajú na ŠZM. Tak tomu bolo aj v prípade prístroja Invos 5100C obstaraného vo FN Brno, ako potvrdzuje aj samotná nemocnica v zápisnici z vyhodnocovania ponúk, z ktorej citujeme. „Pokud vezmeme také v potaz cenu spotřebního materiálu, tak cenově tento materiál výchází výhodněji u f. HCP medipro s.r.o. Po pečlivém zvážení jsem se tedy rozhodl pro nabídku f. HCP medipro s.r.o. na dodávku cerebrálního oxymetru INVOS 5100C.“

Keďže spoločnosť BPY, spol. s r.o., ktorá v roku 2009 dodala prístroj INVOS 5100 do Fakultnej nemocnice v Bratislave nedodáva ŠZM k INVOS 5100c (cerebrálny oxymeter), tak ak to robí spoločnosť HCP medipro, s.r.o. (FN Brno), alebo spoločnosť TIMED, s.r.o (LF Martin), priame porovnanie týchto cenových ponúk nie je možné, je nekorektné a zavádzajúce.

11.1.2016