10.04.2015 - Záujem poistencov VšZP o prevenciu rastie

10.04.2015

Záujem poistencov Všeobecnej zdravotnej poisťovne o preventívne prehliadky v roku 2014, v porovnaní s rokom 2013, mierne stúpol. VšZP zaznamenala nárast pri všetkých typoch preventívnych prehliadok s výnimkou stomatologických, ktoré boli na porovnateľnej úrovni ako v roku 2013.
Na preventívne prehliadky vynaložila VšZP v minulom roku takmer 52 mil. €, čo je o približne 4,3 milióna eur viac ako v predchádzajúcom roku.
Z údajov VšZP vyplýva, že pri preventívnych prehliadkach sú disciplinovanejšie ženy ako muži, častejšie ich absolvujú ľudia s vyšším vzdelaním. V rámci prevencie dospelí poistenci najčastejšie navštevujú stomatológa a gynekológa. Naopak, najmenej navštevovaná bola v minulom roku gastroenterologická prehliadka, ktorú absolvovalo 0,32 % poistencov VšZP a urologická prehliadka, ktorú absolvovalo približne 5% percent poistencov. Na preventívnu prehliadku u urológa majú z verejného zdravotného poistenia nárok muži nad 50 rokov života 1 x za tri roky. VšZP však v snahe zvýšiť návštevnosť tejto prehliadky,nad rámec verejného zdravotného poistenia uhrádza urologickú prehliadku u mužov raz za 3 roky už od 40. roku života.
V rámci podpory prevencie sa VšZP v minulom roku sústredila najmä na prevenciu rakoviny hrubého čreva a konečníka. Poistencov motivovala informačno osvetovou kampaňou a lekárov zvýšením úhrady za preventívne vyšetrenie o 100%. Výsledkom bol zvýšený záujem poistencov o absolvovanie preventívneho vyšetrenia a nárast testov na okultné krvácanie v stolici o 37%.Test dokáže odhaliť i nepatrný výskyt krvi v stolici a to už aj niekoľko rokov pred vznikom samotnej rakoviny. Požiadať o test môže každý poistenec VšZP vo veku nad 40 rokov, a to v dvojročnom intervale.
Nad rámec verejného zdravotného poistenia VšZP uhrádza aj ďalšie preventívne vyšetrenia a očkovania, napríklad cytologické vyšetrenie krčka maternice pri každej preventívnej prehliadke u gynekológa, očkovanie proti chrípke, tretiu dávku očkovacej vakcíny proti hepatitíde B a tiež kombinovanú vakcínu proti hepatitíde A a B, respektíve tretiu dávku tejto vakcíny a to v sume, ktorá zodpovedá cene 3. dávky vakcíny proti hepatitíde typu B.
VšZP sa každoročne snaží svojich poistencov motivovať a zároveň odmeňovať za starostlivosť o svoje zdravie. Jednou z atraktívnych foriem podpory prevencie je aj súťaž „Za preventívnu prehliadku dovolenka“, ktorú VšZP realizuje ako jediná zdravotná poisťovňa na Slovensku. Poistenci v nej môžu vyhrať dovolenku pri mori podľa vlastného výberu a ďalšie hodnotné ceny. Od roku 2007 už VšZP rozdala vyše 450 cien za viac ako 60 000 EUR. Do súťaže sa každoročne zapojí viac ako 20 tisíc poistencov.

Bratislava, 10.4.2015