10.04.2014 - Na zhubné nádorové ochorenia sa vlani liečilo takmer 264 tisíc poistencov VšZP

10.04.2014

V minulom roku sa na zhubné nádorové ochorenia liečilo takmer 264 tisíc poistencov Všeobecnej zdravotnej poisťovne, a.s. Na liečbu pacientov s  onkologickými diagnózami vynaložila VšZP v roku 2013 takmer 292 miliónov €. Medzi finančne najnáročnejšie a zároveň najčastejšie sa vyskytujúce zhubné diagnózy u žien stále patrí nádor prsníka, celkové náklady VšZP na jeho liečbu v roku 2013 predstavovali približne 46 miliónov €. U mužov je najčastejšie sa vyskytujúcim nádorovým ochorením zhubný nádor prostaty, na liečbu ktorého dala VšZP vlani takmer 15,5 milióna €. Medzi ďalšie finančne nákladné onkologické diagnózy patrí napríklad zhubný nádor konečníka, zhubný nádor hrubého čreva alebo liečba leukémie.
VšZP ako najväčšia zdravotná poisťovňa zabezpečuje liečbu pre väčšinu onkologických pacientov na Slovensku, preto už dlhodobo aktívne podporuje prevenciu, ktorou sa dá nádorovým ochoreniam predchádzať, prípadne ich zachytiť vo včasných štádiách. Jednou z foriem podpory prevencie je aj spolupráca s Ligou proti rakovine. V rámci nej bude VšZP aj v tomto roku, už štvrtý raz, partnerom najznámejšej verejnej zbierky na Slovensku – Dňa narcisov. Tak ako v minulých rokoch, aj tentoraz sa do zbierky aktívne zapoja pobočky VšZP na celom Slovensku, v ktorých budú umiestnené pokladničky Ligy proti rakovine. V uplynulých troch rokoch sa v pobočkách VšZP počas Dňa narcisov podarilo vyzbierať spolu 17 278,16 €.

Informovala: Dana Gašparíková
hovorkyňa