05.10.2015 - Reakcia VšZP na „ďalšie odhalenia“ Miroslava Beblavého

05.10.2015

Poslanec NR SR Miroslav Beblavý dnes na tlačovej konferencii prezentoval „ďalšie odhalenia o odmeňovaní vo Všeobecnej zdravotnej poisťovni“. Zabudol však dodať, že nič odhaľovať nemusel, pretože všetky informácie o odmeňovaní členov predstavenstva, ktoré dnes poskytol médiám, Všeobecná zdravotná poisťovňa poskytla Transparency International Slovensko už 9.3.2015, teda pred siedmimi mesiacmi. Pozoruhodné preto je, že s týmito „odhaleniami“ prichádza až teraz, po siedmich mesiacoch a politickým „priživovaním sa“ na značke VšZP sa snaží získavať predvolebné body pre svoju stranu pred blížiacimi sa parlamentnými voľbami.
Pravidlá mesačného i ročného odmeňovania členov predstavenstva sú dané uznesením Vlády SR č.159 z 2.3.2011, ktoré schválila ešte vláda Ivety Radičovej. Súčasťou týchto pravidiel sú aj konkrétne postupy a vzorce na výpočet ročných i mesačných odmien členov predstavenstva.
Variabilná zložka odmeny sa vypláca raz ročne a je viazaná na hospodársky výsledok spoločnosti za predchádzajúci rok.
To znamená, že súčasné predstavenstvo je odmeňované na základe rovnakých pravidiel, aké platili za predchádzajúcej vlády, ktorá ich sama nastavila. Vedenie VšZP v posledných troch rokoch každoročne dosiahlo pozitívny hospodársky výsledok.
V tabuľke odmien, ktorú zverejnil pán poslanec Beblavý zabudol uviesť, že celú výšku odmeny vyplatenú v roku 2014 po zdanení a odvodoch, venovalo predstavenstvo VšZP na kúpu dvoch prístrojov pre detských pacientov v DFNsP v Bratislave.
Pokiaľ ide o mesačné odmeny, tie boli rovnako vyplácané aj za predchádzajúceho vedenia (KDH), rozdiel je len v tom, že vtedy to pánovi poslancovi Beblavému nevadilo a teraz áno.
Na rozdiel od predchádzajúceho vedenia VšZP, keď plat generálneho riaditeľa bol vo výške 6500 eur a plat člena predstavenstva a riaditeľov sekcíí vo výške 4 700 eur si nové vedenie pri svojom nástupe znížilo svoje mzdy v prípade generálneho riaditeľa o 30%, v prípade členov predstavenstva a riaditeľov sekcií o 15%.
Nie je pravdou, že kompetencie predsedu predstavenstva a generálneho riaditeľa sú totožné. Ide o dva samostatné orgány spoločnosti s vlastnými kompetenciami.
Ten kto riadil obchodnú spoločnosť podnikajúcu podľa obchodného zákonníka tomu rozumie, ten kto neriadil, píše nezmysly.

5.10. 2015,
Informovala: Petra Balážová, hovorkyňa