03.12.2014 - Generálne riaditeľstvo VšZP bude v jednej budove

03.12.2014

VšZP realizuje dlhodobý zámer, po prvý raz v 20. ročnej histórii bude generálne riaditeľstvo (GR) v jednej budove. Od tohto riešenia si sľubuje zefektívnenie práce zamestnancov, optimalizáciu prevádzkových nákladov, zrýchlenie a zjednodušenie obehu dokumentov, v čom je aj benefit pre klientov a obchodných partnerov.
V súčasnosti sú zamestnanci GR rozdelení v dvoch budovách v rôznych častiach Bratislavy, čo v praxi výrazne sťažuje koordináciu práce jeho jednotlivých zložiek.
Výberu vhodného sídla GR s dostatočnými priestorovými a kapacitnými podmienkami pre cca 260 zamestnancov predchádzala intenzívna, viac ako ročná príprava. Počas tohto obdobia si VšZP stanovila priority týkajúce sa kapacity budovy, preferovanej lokality, dostupnosti a pod. Na prelome rokov 2013/2014 bol v tlači, v rozhlase ale aj na internetovej stránke poisťovne zverejnený oznam o zámere VšZP prenajať si nehnuteľnosť za účelom zriadenia sídla spoločnosti. Na výzvu VšZP zverejnenú v relevantných printových i elektronických médiách zareagovalo 9 uchádzačov, pričom jeden z nich predložil ponuku na dve nehnuteľnosti. Vo všetkých prípadoch VšZP okrem ponukovej ceny posudzovala aj stavebno technický stav nehnuteľnosti, vek, konštrukčné a dispozičné riešenia, technický štandard vybavenia, lokalitu, polohu a dostupnosť MHD. Do užšieho výberu sa po vyhodnotení ponúk a fyzickej obhliadke objektov dostali 2 nehnuteľnosti. Dňa 22.5.2014 predstavenstvo VšZP odsúhlasilo výber nového sídla spoločnosti. Rozhodla lepšia cena, priame napojenie na cestnú infraštruktúru a výhodná ponuka rozsahu štandardu a vybavenia budovy zo strany budúceho prenajímateľa. Rozhodnutie predstavenstva spoločnosti prerokovala aj Dozorná rada.
Uvedený zámer a jeho realizácia umožnili aj ďalšie zmeny v organizácii práce. Boli zriadené 4 centrá spracovania výkonov poskytovateľov zdravotnej starostlivosti, jedno z nich v Bratislave. Toto riešenie umožní ukončiť doterajšie dlhodobé prenájmy dvoch budov v rámci Bratislavy, a zároveň efektívne využiť budovy vo vlastníctve VšZP. V jednej z dvoch vlastných budov, v ktorej v súčasnosti sídlia organizačné útvary GR bude sídlo Krajskej pobočky Bratislava a v druhej Centrum spracovania výkonov Bratislava.
Sťahovanie do nových priestorov je naplánované najskôr v druhom polroku 2015.Presné miesto budúceho sídla GR zverejní VšZP až po podpise zmluvy. V súčasnosti ešte pokračujú rokovania s cieľom dosiahnuť pre VšZP čo najvýhodnejšie vecné a finančné podmienky.