01.03.2013 - Zmeny vo financovaní operácií od 1.4.2013

01.03.2013

„Kto operuje, dostane viac“ – túto novú filozofiu financovania operácií zavádza od 1.4.2013 Všeobecná zdravotná poisťovňa, a.s. Jedným z hlavných cieľov je, aby sa pacienti dostali na bežné i plánované operácie skôr ako doteraz.
VšZP už teda nebude platiť za každého hospitalizovaného pacienta rovnakú sumu, ale nemocnica dostane za každého operovaného pacienta príplatok 100€. Zmena sa týka všetkých univerzitných, fakultných i všeobecných nemocníc. Navyše, tieto operácie bude VšZP uhrádzať nad dohodnutý zmluvný objem, teda nemocnice budú môcť operovať toľko pacientov, koľko bude potrebné, bez finančných obmedzení zo strany zdravotnej poisťovne.
„Nová filozofia financovania operácií umožní nemocniciam získať od VšZP viac finančných prostriedkov a pacientom možnosť ísť na operáciu bez zbytočného čakania“ – zdôrazňuje generálny riaditeľ VšZP Ing. Marcel Forai, MPH.
VšZP zároveň od 1.4.2013 zvyšuje ceny aj za operácie, ktoré sú financované inak ako platbou za ukončenú hospitalizáciu. Ide o artroskopické výkony a balíčkové ceny TEP (operácie bedrových a kolenných kĺbov), kde sa cena zvyšuje oproti minulému roku od 200 do 400 €.
Celkovo VšZP ponúka nemocniciam na ročnej báze 36 mil. € navyše. Ide o prostriedky z kladného hospodárskeho výsledku za rok 2012 a z rozpočtu na rok 2013.

Bratislava, 1.3. 2013